Buskerud fylkeskommune
Postadresse: Postboks 3563, 3007 Drammen
Besøksadresse: Haugesgate 89, 3020 Drammen
Telefon: 32 80 86 79 • Nettsted: www.dks-buskerud.no
Kontaktperson:
ÆSJ! - 2017-18
Produksjonsliste
Program

ÆSJ! - 2017-18

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Lærerveiledning

ÆSJ!

BØKENE:

Æsj!, Ku uten hode, Tissemus og Bertil bestemmer selv! er bøker for dem som skal stave seg gjennom sine første setninger. Veldig enkle bøker, med vekt på humor.

Da Bertil i Bertil bestemmer selv vil låne pappas kniv for å spikke litt, får han streng beskjed om at han er for liten. "Kun de med eget skjegg får bestemme selv," sier pappa. Dermed klemmer Bertil ut et praktskjegg selv erfarne tømmerhoggere ville misunt ham. Nå står ingenting i veien for at Bertil får låne kniven. Og dermed går det slik det må gå i en bildebok av Reidar Kjelsen.
Søtt, sjarmerende og ganske grotesk for morbide lesere.

Æsj! handler om Flue, som er flink å vaske seg. Han er flink til å kle seg. Til middag spiser han bæsj. En veldig lettlest og morsom historie for den som skal lære å lese.

Ku uten hode handler om ei ku som ikke har hode, og det er noe katta vet å utnytte. Men hvem ler til sist? En morsom og noe trist fortelling om å være annerledes.

I Tissemus møter vi Tissemus, som er veldig glad i å tisse. Høyt, lavt, i øst og i vest. Det kiler! Han vil tisse overalt! Gjerne på de andre dyrene, også. Men hvor morsomt er det egentlig å bli tisset på?

BESØKET:

– Er det noen som har lyst til å fortelle meg noe rart?
Slik begynner ofte forfatter og illustratør Reidar Kjelsen når han kommer på besøk.

Han liker å fabulere, tegne, snakke om bøkene sine, og improvisere fram nye historier på flippover sammen med barna. Fantasien får fritt spillerom og alt foregår på barnas nivå.

Med utgangspunkt i bøkene, tegner han på flippover og improviserer sammen med barna.

"Jeg forsøker å skape bevissthet rundt det at mennesker spiser dyr. Vi fabulerer over hvorfor de voksne bestemmer og hvorfor de gjør så mye rart. Fantasien får fritt spillerom og alt kan skje. Kanskje tegner jeg en av elevene med dyrekropp, lar elevene lukte på en ekte forfattersokk eller gjør noe helt uventet, basert på barnas innspill. Høydepunktet blir gjerne når jeg lar barna herme en bok etter meg, med mye lyder og innlevelse." 

Hovedmålet med opplegget er å skape en interesse for bøker.

Forslag til forberedelser:

-Les en eller flere av bøkene.

-Tegn yndlingsdyret ditt som gjør noe rart.

Forslag til etterarbeid:

-Les flere bøker!

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig. Undersøk gjerne om Skoleboksentralen ved Buskerud fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: skolebok@bfk.no

Læreplanmål

LITTERATUR OG KUNNSKAPSLØFTET:

Besøket kan knyttes opp til disse kompetansemåla i Kunnskapsløftet:

NORSK:

*samtale med andre gjennom lek, dramatisering, samtale og diskusjon ; *lese tekster av ulike typer med sammenheng og forståelse ; *gjenkjenne og bruke språklige virkemidler som gjentakelse, kontrast og enkle språklige bilder ; *samtale om innhold og form i sammensatte tekster ; *gi uttrykk for egne tanker og opplevelser om barnelitteratur.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Buskerud fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Reidar Kjelsen
  • Idé/opplegg: Reidar Kjelsen

Om kunstner / utøver / gruppe

FORFATTEREN:

Reidar Kjelsen har hovedfag fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har illustrert nærmere 50 barnebøker og skrevet 14 av disse selv. Reidar er også kjent for illustrasjonene til bøkene om Otto Monster av Jon Ewo. I tillegg har han hatt rundt 4000 leselystforestillinger i det norske skoleverket og på biblioteker over hele landet.

Illustrasjonene kjennetegnes av forseggjorte detaljer og voldsomme overdrivelser, oftest malt med akrylmaling, men Kjelsen behersker også tusj og blyantteknikker.

Når Kjelsen skriver selv, liker han å bryte tabuer innenfor barneboksjangeren ved hjelp av humor, ironi og ordspill. Historiene hans ender ikke nødvendigvis lykkelig.Medvirkende

  • Reidar Kjelsen
  • Reidar Kjelsen (Forfatter og illustratør)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Æsj omslag 1.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj omslag 2.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj omslag 3.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj omslag 4.jpg
Foto: Cappelen Damm
Æsj portrett.jpg
Foto: blogspot

Video/Lyd

Litteratur
Trinn: 3 - 3
Turnéplan: ÆSJ! V18
Praktisk informasjon
Programlengde
45 minutt
Maks publikumsantall
35
Arena / rom
Skolebiblioteket elller anna egna lokale
Annet utstyr
For å gjennomføre forestillingen trenger Reidar Kjelsen:-En flipover-Rød og sort sprittusj med flat tupp (helst 5 mm)
Oppriggingstid
10 min.
Nedriggingstid
10 min.
Tekst til ukeplan
Denne uken kommer forfatter og illustratør Reidar Kjelsen på besøk med "Æsj!". Med utgangspunkt i bøkene sine tegner Reidar på flippover og improviserer sammen med barna.

Arrangører
Arrangert av:
Buskerud fylkeskommune
Medvirkende
  • Reidar Kjelsen (Forfatter og illustratør)