Buskerud fylkeskommune
Postadresse: Postboks 3563, 3007 Drammen
Besøksadresse: Haugesgate 89, 3020 Drammen
Telefon: 32 80 86 79 • Nettsted: www.dks-buskerud.no
Kontaktperson:
Skygge-der fortellinger skapes 2017-18
Produksjonsliste
Program

Skygge-der fortellinger skapes 2017-18

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Lærerveiledning

Skygge - der fortellinger skapes

BESØKET:

Mellom lys og mørke finnes en kraft som kan inspirere til å lage gode fortellinger. Hvilken stemning en tekst vekker i oss er viktig. Hvordan kan vi bare med ord skape gåsehud? Hvordan kan vi male fram kontrastfylte bilder som suger oss fast?

I denne timen ser vi på bruk av både lys og mørke for å bringe karakterer til liv, for å bygge stemningen i en tekst, og for å lage spenning i historien. Spenningen ligger ikke alltid i halshugget, men i bøddelens forhold til sitt offer.

For hvilke egenskaper skal vi gi en hovedperson for at det skal bli en god historie? Også hun må ha skyggesider for at vi skal bry oss. Hva er det ved en fiktiv karakter som gjør at vi gidder å snu 350 sider i en bok, se sju sesonger av en tv-serie, høre 76 timer lydbok eller spille 100 timer dataspill - bare for å se hvordan det går?

Sjangermessig fokuserer vi på fantastisk litteratur (fabelprosa/fantasy); dens røtter, historikk og plass i samtiden. Vampyrer, varulver, huldre og zombier; krefter mennesket har trodd på til alle tider som nå har fått stor plass i populærkulturen. Mange mener at disse figurene bare avspeiler menneskets mørkere sider.

Forfatteren tar utganspunkt i eget arbeid, men bruker også andre eksempler fra litteratur, eget liv, vandresagn, film og dataspill. Timen er lagt opp delvis som foredrag, og delvis som dialog, ispedd noen øvelser og en liten quiz. Hun forteller og leser fra bøkene sine.

BØKENE:

Kaoshjerte (2014): 

Minja er seksten år og våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i en myr, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som stjernehimmelen - og plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren: Å miste bestekompisen Josef for evig og alltid.

Kaoshjerte er en fortelling som balanserer mellom urban virkelighet og mystikk, og som henter inspirasjon fra norsk og persisk kulturarv. Boka handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv.

Blodskraft (2016):

Minja er tilbake! Denne gangen er mørket hun støter på dypere, større og farligere. Minja er kvart hulder. Dette gir henne krefter ingen andre har. Dypt inni henne finnes en kobling direkte til underjorden, og det kjennes både forlokkende og farlig.

Josef er bestekompisen til Minja. De siste månedene har han forandret seg. Minja trodde hun var den eneste med hemmeligheter, men når Josef og slekta hans trer fram fra skyggene med sine egne fremmede historier, blir Minja usikker på hvem han egentlig er. Og når Josef plutselig snur ryggen til Minja, kastes hun ut i et mørke hun ikke klarer å kontrollere.

Blodskraft tar historien videre fra Kaoshjerte. Boka handler om tillit og kampen for å beholde et vennskap, om å oppdage nye hemmeligheter i egen fortid og plante seg selv midt i verden som et digert tre.

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig i forkant og etterkant.  Undersøk gjerne om Skoleboksentralen ved Buskerud fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: skolebok@bfk.no

VIDERE LESETIPS:

Tone Almhjell: Vindeltorn (2013) ; Martin Fyrileiv: Bergtatt (2014) ; Siri Pettersen: Odinsbarn (2013) ; Asbjørn Rydland: Galderstjerna (2016) ; Tonje Tornes: Hulder  (2013).

Læreplanmål

LITTERATUR OG KUNNSKAPSLØFTET:

NORSK: *samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering ; *skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder ; *presentere tema og uttrykksmåter i et utvalg sentrale samtidstekster ; *presentere resultatet av fordypning i to selvvalgte emner: et forfatterskap, et litterært emne eller et språklig emne, og begrunne valg av tekster og emne.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Buskerud fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Lise Forfang Grimnes
  • Idé/opplegg: Lise Forfang Grimnes

Om kunstner / utøver / gruppe

FORFATTEREN:

Lise Forfang Grimnes er forfatter og kulturformidler, opprinnelig fra Oslo, bosatt i Nannestad. Hun jobber hovedsaklig med forestillinger gjennom Den Kulturelle Skolesekken, kursvirksomhet rettet mot skole og ungdom, samt at hun er engasjert gjennom året i UPOLERT - et fortellerprosjekt hvor unge afghanere forteller livshistoriene sine. Lise Forfang Grimnes har skrevet Kaoshjerte, som hun fikk Kulturdepertamentets debutantrpris og Østfoldungdommens Kritikerpris for, samt oppfølgeren Blodskraft.


Medvirkende

  • Lise Forfang Grimnes
  • Lise Forfang Grimnes (Forfatter)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Kaoshjerte.png
Foto: Aschehoug
Blodskraft.png
Foto: Aschehoug
Grimnes-Lise-Forfang.jpg
Foto: Kari Løvaas

Video/Lyd

Litteratur
Trinn: 8 - 8
LITTERATUR OG KUNNSKAPSLØFTET:
NORSK: *samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering ; *skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder ; *presentere tema og uttrykksmåter i et utvalg sentrale samtidstekster ; *presentere resultatet av fordypning i to selvvalgte emner: et forfatterskap, et litterært emne eller et språklig emne, og begrunne valg av tekster og emne.
Praktisk informasjon
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
60
Arena / rom
Auditorium (klasserom går viss ikke auditorium er tilgjengelig)
Oppriggingstid
15 min.
Nedriggingstid
5 min.
Rom/areal, bredde, lengde, takhøyde, veggareal
Auditorium
Må blendes
Ja
Tekst til ukeplan
Denne uken får vi besøk av forfatter Lise Forfang Grimnes med "Skygge-der fortellinger skapes". Med utgangspunkt i bøkene "Kaoshjerte" og "Blodskraft" forteller hun om hva som kan inspirere til å lage gode fortellinger.

Arrangører
Arrangert av:
Buskerud fylkeskommune
Medvirkende
  • Lise Forfang Grimnes (Forfatter)