Buskerud fylkeskommune
Postadresse: Postboks 3563, 3007 Drammen
Besøksadresse: Haugesgate 89, 3020 Drammen
Telefon: 32 80 86 79 • Nettsted: www.dks-buskerud.no
Kontaktperson:
IRL - In Real Life
Produksjonsliste
Program

IRL - In Real Life

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I utstillingen IRL møter elevene skulptur, maleriinstallasjon, digitalt trykk og tekstil. Utstillingen undersøker hvordan samtidskunstnere bruker symboler fra populærkulturen til å fortelle oss noe m vår egen tid; begjær, trender, utfordringer og tendenser. Kunstnerne i utstillingen bruker en tilsynelatende enkel symbolikk, men med alvorlige undertemaer. Hva gjør den digitale tilstedeværelsen med oss? Hvordan kommuniserer vi i postinternett tid? Hvorfor er populærkulturen så viktig i lesningen av vår egen samtid og hvordan iscenesetter vi oss selv i vår hverdag? Diskusjon rundt original/ kopi, luksusvarer/ samtidskunst og virkelighet/ avbildning er også noen av spørsmålene som vår formidler skal diskutere med elevene.

Verkstittelen referer til begrepet IRL, som står for forkortelsen In Real Life, altså i det virkelige liv. Kan man leve et virkelig på nettet? Lever man et virkelig liv selv om vi iscenesetter oss selv på forskjellige måter?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Buskerud fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Admir Batlak, Anja Carr, Josefine Lyche, Jim Darbu, Åsil Bøthun, Kaja Cxzy Andersen
  • Produsent: Buskerud Kunstsenter/Pilotgalleriet
  • Idé/opplegg: Jasmina Kemura og Marte Grette

Om kunstner / utøver / gruppe

Kunstnere:

Verkene til Anja Carr er scenebilder fra en drømmeverden. Skulpturen MMMOVE refererer til furries, en smal subkultur der voksne kler seg i pelsdrakter og ofte bruker et ikke-verbalt språk. Det brukes heller en annen type kommunikasjon, der kjønn og hudfarge ikke spiller noen rolle, som et universelt språk. Skulpturen er basert på den populære My Little Pony-leken fra 1980-tallet, som stadig produseres i nye varianter. Lekene er fargerike og henvender seg til begge kjønn. Carr leker med spørsmål rundt begrepet mann/ kvinne, voksen/ barn og sant/ usant.

Klesdesigneren Admir Batlak bidrar med et sirkelskjørt fra vår- og sommerkolleksjonen 2017. Skjørtet har skulpturelle kvaliteter og presenteres som en frittstående verk i rommet. Batlak referer ofte til motehistorie, sosiale bevegelser og ungdomskulturer og målet er å skape et sammensatt uttrykk som kommenterer samtiden. I arbeidsprosessen begynner han alltid med en idé, form og komposisjon som til slutt tilpasses en kropp.  Forholdet mellom mote, kunst og tidsånd er essensielt i lesingen av dette arbeidet.

Papirinstallasjonen Still Life (Cosmetic Shoppingbags) av Åsil Bøthun er  hyperrealistisk kopi av en bærepose fra luksusmerket Chanel. Ved første øyekast ser den ut som en masseprodusert industrielt fremstilt pose, men den er håndlaget i papir og tusj. Bøthun kopierer objekter som er identitetsbyggende og som signaliserer en kombinasjon av velstand og estetisk dannelse. På denne måten stiller hun spørsmål hvorvidt våre eiendeler forteller hvem vi er?

Jim Darbu bidrar med skulpturen Eyes of observation. Den består av grønne ben og 30 store øyne. Øynene er ment som en kommentar til vår påtrengende trang til å holde oss oppdatert på alt rundt oss. Sosiale medier og smarttelefoner er en del av vår nye digitale hverdag og spørsmålet er ikke lengre om man har fått med seg de siste nyhetene og trendene, men heller om man klarer å la være.

Josefines Lyches arbeid Untitled (Manga) er en del av en serie der hun bruker akrylhår i sterke syntetiske farger som hun legger lagvis på linlerret. Fargene og formen har referanser til japansk populærkultur, psykedelia, ungdomskultur og cosplay. Cosplay er en form for identitetslek, utkledningslek, hobby, subkultur eller performancekunst der en person, oftest ungdom eller ung voksen, kler seg i kostymer for å likne en bestemt rollefigur. 

Kaja Cxzy Andersen bruker internett til å undersøke språk og intimitet. Verket The Sorrows of young Lottie inviterer tilskueren til et (chat)vindu inn i en relasjon, som i dette tilfellet utstiller seg på Facebook. Arbeidet refererer til et internettspråk som består av stickers og emojis. Emojis er her stedfortredere for kroppsspråk, noe som utgjør 70 % av måten mennesker kommuniserer på i det virkelige liv. Man kan nesten si at språkets utvikling, fra tegn til kompleks grammatikk, har fullendt sin sirkel, og nå er tilbake i det rent ekspressive.  Spørsmål rundt bruken av et digital språk er en del av samtalen rundt dette arbeidet.

Elevorientering

Til alle elever som skal se utstillingen IRL - In Real Life

Multimedia og vedlegg

Bilder

Jim Darbu, Eyes of Observation
Josefine Lyche, Untitled (Manga) 2015
Foto: Josefine Lyche
Kaja Cxzy Andersen, The Sorrows of Young Lottie (2)
Admir Batlak
Åsil Bøthun, Still Life (Cosmetic Shoppingbags)
Anja Carr, MMMOVE (2012)
Foto: Anja Carr
Visuell kunst
Trinn: 2 - 9
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Buskerud Kunstsenter/Pilotgalleriet
v/Andor Roksvåg
Tlf.: 3 83 11 12, epost: kontakt@kibkunst.no
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Låsbart klasserom.
Bærehjelp
Behov for bærehjelp. Buskerud Kunstsenter/Pilotgalleriet transporterer
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
15 min.
Merknad
Kulturkontakten på skolen har ansvar for å videreformidle nødvendig informasjon til de respektive klassene og søre for at formidleren blir tatt vell i mot. Maks 30 elever og minst 1 lærer per formidling. Det hører med til formidlingen at lærer går aktivt inn som formidlers støtte- og medspiller.
Arrangører
Arrangert av:
Buskerud fylkeskommune
Produsent:
Buskerud Kunstsenter/Pilotgalleriet