Tilbake
Kagge forlag
Norsk rettsmuseum
Reidar Kjelsen
Kagge forlag

Skumle skurker og mystiske mordere 2018-19

Før i tida var det kanskje enklere å gjemme seg bort fra politiet hvis du hadde gjort noe galt. Men ble du tatt, var straffen både hard og brutal.

Lærerveiledning

Skumle skurker og mystiske mordere

BESØKET:

Cecilie Winger tar med elevene tilbake til gamle dagers Norge for å presentere historiske forbrytelser og forbrytere.

Hvem var de? Hvorfor ble de forbrytere? Og hvordan ble de straffet?

Ved hjelp av fotografier, tegninger og fortellinger beveger vi oss tilbake i tid, til den gang Norge var et av Europas fattigste land. Vi får høre om noen av de verste forbryterne i Norgeshistorien. Her dukker de opp fra historiens glemsel:

-Tolv år gamle Jonas som ble morder.

-Kvegtyven Potetbror.

-Bøddelen Sivert Nattmann og banden hans: Knivstikkergjengen.

-Anne, Norges mest kjente heks, anklaget for å ha tatt livet av et pæretre og flere mennesker.

-Og kanskje verst av alle: seriemorderen Belle som dro til Amerika og drepte alle sine ektemenn, kjærester, barn og stebarn.

Fra vikingtid til ca. 1900, på  kryss og tvers av hele landet. Fortellingene er mange og brutale, men de presenteres med rett miks av humor og alvor, slik at elevene får en forståelse for at selv om mye er likt, er det også en del ting som har endret seg opp igjennom historien, ikke minst synet på mennesket. 

Dette er årets kuleste skolebesøk om norske skurker, forbrytere, svindlere, kjettere, hekser, røvere, ruffersker, voldsmenn, misdædere, mordere, mandedræbere, barnemordersker, drottensvikere, stortyver og kjeltringer i gamle dager.

BOKA:

Virkeligheten i gamle dager var enda tøffere enn du tror. Les om Norges verste forbrytere og straffene de fikk.

Ikke alt var bedre før! Les om de verste skurkene Norge har fostret.

I denne boka møter du noen av de verste forbryterne i norgeshistorien.

Dette er en lettbeint, morsom og kunnskapsrik bok, rikelig illustrert og med kart over åstedene. Hvem vet, kanskje foregikk noen av forbrytelsene på stedet der du bor?

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør boke vere tilgjengelig i for- og etterkant. Undersøk gjerne om Skolesboksentralen ved Buskerud fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: skolebok@bfk.no

Læreplanmål

LITTERATUR OG KUNNSKAPSLØFTET:

NORSK: *lese et bredt utvalg norske og oversatte tekster i ulike sjangere på bokmål og nynorsk, og reflektere over innhold og form i teksten ; *presentere egne tolkinger av personer, handling og tema i et variert utvalg av barne- og ungdomslitteratur på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samisk ; 

SAMFUNNSFAG: "fortelje om hovudtrekk ved samfunnsutviklinga i Noreg frå vikingtida til slutten av dansketida og gjere nærare greie for eit sentralt tema i denne perioden

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Buskerud fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Cecilie Winger
  • Idé/opplegg: Cecilie Winger og Pål Brekke Indregard

Om kunstner / utøver / gruppe

FORFATTEREN:

Cecilie Winger (f.1964) har skrevet en liten haug faktabøker for barn og unge, og skriver i vei på flere. Hun har oversatt over 200 bøker og jobbet blant annet som dørvakt, forlagsredaktør, litterær agent, sukkerspinnkioskdame, forfatter, kritiker, og mye annet.

Publikumskommentarer