Tilbake
Martin Luther King
Black Lives Matter
Black Lives Matter

I have a dream

I Have a Dream er en berømt tale på 17 minutter som Martin Luther King jr., amerikansk prest og borgerrettighetsforkjemper holdt 28. august 1963 hvor han krevde etnisk likhet og en slutt på all rasistisk diskriminering i USA. Talen ble holdt fra trappene av Lincolnmonumentet under marsjen mot Washington, og var et vendepunkt for den amerikanske borgerrettsbevegelsen på 1960-tallet. Den ble hørt av over 200 000 mennesker og regnes som en av de mest betydningsfulle amerikanske taler på 1900-tallet.

Talen handler om menneskerettigheter, likeverd og demokrati. Dette er tema som er like aktuelle i dag, uansett hvor vi verden vi befinner oss. Med utgangspunkt i utdrag fra denne talen, er formålet å skape diskusjon ved å sette rasisme og diskriminering på agendaen for ungdomsskoleelever. 

Lærerveiledning

Martin Luther King jr og Black Lives Matter bevegelsen idag.

Denne konserten har som formål å sette rasisme og diskriminering på agendaen til elever på ungdomsskolen. I skolekonserten er Martin Luther King Jr. sine ord fra talen I Have A Dream solist. Formålet er at elevene skal få kunnskap om ordenes relvans på 60-tallet og like fullt idag. 

Martin Luther King Jr. ble født 15. april 1929. Han var en amerikansk prest og borgerrettighets- forkjemper som er mest kjent for å ha ledet den ikke-voldelige borgerrettighetskampen i 1950- og 60-tallets USA. Lenke til tilrettelagt undervisningsopplegg for 8-10.trinn om Martin Luther King jr.  Her finner dere blant annet drøfingsoppgavesoppgaver, videoer og annen relvant informasjon.  

Black Lives Matter er en aktivist-bevegelse som oppsto i USA i 2013 da den afro-amerikanske tenåringen Trayvon Martin ble skutt av en politibetjent og hashtaggen #blacklivesmatter ble brukt på Twitter. Lenke til tilrettelagt undervisningsopplegg for 8-10.trinn om Black Lives Matter bevegelsen. Her finner dere blant annet drøfingsoppgavesoppgaver, videoer og annen relvant informasjon. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Buskerud fylkeskommune
  • Produsent: Ragnhild Tveitan, Den kulturelle skolesekken i Buskerud
  • Idé/opplegg: Utøverne i samarbeid med produsent Ragnhild Tveitan, Den kulturelle skolesekken i Buskerud

Om kunstner / utøver / gruppe

Ivan Blomqvist har skrevet et nytt verk med utgangspunkt i talen Martin Luther King jr holdt dern 28.aug 1968. 

Publikumskommentarer